Na chyšecké škole se uskutečnila přednáška SÚRAO

13. 5. 2014
(system)

Chyšky, ZŠ - V úterý 13. května 2014 se na ZŠ v Chyškách uskutečnila přednáška na téma "Ukládání radioaktivních odpadů", kterou pro žactvo II.st. místní školy uskutečnil Jan Karlovský, odborný referent pro kominukaci ze Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO).

Ve své přednášce přiblížil dětem poslání a hlavní úkoly SÚRAO:

"Naším posláním, jako organizační složky státu, je zajišťovat na území České republiky bezpečné ukládání radioaktivních odpadů v souladu s požadavky na ochranu člověka i životního prostředí před jejich negativními účinky. Řídíme se ustanoveními atomového zákona a ostatními českými zákony a právními předpisy, mezinárodními smlouvami a doporučeními z oblasti využívání jaderné energie a ionizujícího záření přijatými Českou republikou. Usilujeme o aktivní a vstřícnou spolupráci s původci radioaktivních odpadů, obcemi v místech našeho působení a veřejností. Naši činnost kontroluje Rada SÚRAO."

Dále hovořil o "Ukládání radioaktivních odpadů", které má více než šedesátiletou historii.

"Během počátečního období horečného jaderného zbrojení, a především v důsledku prudkého rozvoje jaderných elektráren v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století, se radioaktivní odpady počaly hromadit a odborná veřejnost byla postavena před otázku kam je umístit, aby nemohly negativně ovlivňovat člověka a jeho životní prostředí. Zneškodňování nízko- a středněaktivních odpadů bylo brzy úspěšně vyřešeno, a to jejich ukládáním do přípovrchových úložišť. V České republice jsou v současné době v provozu tři úložiště: největší je úložiště Dukovany v areálu jaderné elektrárny Dukovany, úložiště Richard u Litoměřic na úpatí Bídnice je menší a nejmenší je úložiště Bratrství u Jáchymova na úpatí Krušných hor. Úložiště Dukovany je svou konstrukcí i bezpečností srovnatelné s podobnými stavbami v západoevropských zemích. Ukládají se zde nízko- a středně-aktivní odpady, které vznikají při provozu jaderných elektráren Dukovany a Temelín. Institucionální odpady se od roku 1964 ukládají v úložišti radioaktivních odpadů Richard. Do úložiště Bratrství jsou ukládány odpady s obsahem přirozených radioanuklidů. Konkrétní práce na hledání možných způsobů zneškodňování v některých zemích byly zahájeny počátkem sedmdesátých let uplynulého století. I když se dopředu tušilo, že nejvhodnější variantou bude ukládání těchto materiálů do hlubinných podzemních vrstev, zkoumaly se i některé jiné možnosti. Ty se však po důkladnějších rozborech ukázaly jako nevhodné: například ukládání do věčně zmrzlé půdynarazilo na nejasnosti ohledně budoucího klimatického vývoje na Zemi, proti umísťování odpadů do hloubek 5-8 km pod zemským povrchem hovořily nejistoty ve výskytu sopečné činnosti nebo posunu zemských desek, které by mohly vyzdvihnout odpady zpět na zemský povrch. Také ukládání do moře a pod mořské dno naráží na zákaz využívání moří a oceánů k ukládání radioaktivních odpadů (tzv. Londýnská konvence). Obtížně by se přitom prokazovalo, že nemůže dojít ke kontaminaci mořské vody a vodních organismů. Proti ukládání do antarktických ledovců hovoří zákaz o exportu radioaktivních odpadů do Antarktidy. Nakonec vystřelování odpadů do mimozemského prostoru se ukázalo jako velmi neekonomické a neetické, ale i nebezpečné v případě havárie během vzletové fáze rakety. Nakonec se dospělo k závěru, že nejvhodnějším způsobem bude uložení vyhořelého jaderného paliva a vysokoaktivních a dlouhodobých odpadů do hlubinných horninových formací."

V dalším průběhu přednášky přiblížil Jan Karlovský dětem i  další problémové otázky:

Z čeho je hrazen provoz úložišť?

"V souladu s atomovým zákonem jsou náklady spojené s provozem všech úložišť ve správě SÚRAO hrazeny z tzv. jaderného účtu, do něhož přispívají všichni původci radioaktivních odpadů v České republice. Finanční prostředky shromážděné na jaderném účtu mají sloužit právě k pokrytí nákladů na zacházení s radioaktivním odpadem."

Co to jsou a k čemu slouží "Informační střediska"?

"Cílem SÚRAO je, aby informace o radioaktivních odpadech byly snadno dostupné všem zájemcům. Součástí těchto středisek jsou stálé expozice, prezentující problematiku radioaktivních odpadů od jejich vzniku až po konečné zneškodnění v úložišti především z hlediska bezpečnosti a dopadů na životní prostředí. K tomu jsou využity panely, trojrozměrné modely, fotografie i řada filmových záběrů, které jsou součástí multimediálního programu. Návštěvníci si mohou prohlédnout i prezentační CD, DVD, internetové stránky SÚRAO apod. Tematicky se výstava jeví jako možný doplněk výuky ekologie nebo fyziky na základních i středních školách."

Jak ohlásit nález radioaktivní látky?

"Pokud naleznete předmět s emblémem upozorňujícím na nebezpečí radioaktivity, především zachovejte klid. Předmětu se v žádném případě nedotýkejte, snažte se od něj dostatečně vzdálit a zajistěte, aby se k němu nepřibližoval ani nikdo jiný. Kontaktujte Hasičský záchranný sbor ČR (číslo 150 nebo 112) a Policii ČR (číslo 158), kteří už budou vědět, jak dále postupovat."

Fotosnímky Josefa Fuky jsou z průběhu přednášky Jana Karlovského.

"OU"

Ods. Mgr.Fuka Josef, 39853 Chyšky 113

 

fotogalerie byla smazána