Školní výlet 6.tř. proběhl v Táboře

20. 6. 2014
(system)

Chyšky,Tábor - Závěr každého školního roku je ve znamení školních výletů. Svůj školní výlet uskutečnilo i šest žáků a jedna žákyně šesté třídy ZŠ v Chyškách. Za poměrně teplého počasí navštívily chyšecké děti Tábor, okresní město v Jihočeském kraji s počtem 21 000 obyvatel a ležící v nadmořské výšce 254 m.

Jejich výlet začal v 6.20 hod. před chyšeckou poštou, zde je totiž autobusová zastávka. Děti, které nejsou přímo z Chyšek, přiváží svými automobily jejich rodiče. Učitel počítá a končí na čísle sedm. "Jeden žák chybí", sděluje dětem třídní učitel. Dětí ihned reagují: "Chybí Honza Stanislav". A to již přijíždí autobus, otevírají se dveře, žáci a jediná žákyně vstupují do malého autobusu a kupují si lístek do nedalekého Nadějkova, obce, která v minulosti patřila do píseckého okresu, nyní je na okrese táborském. Na jednotlivých zastávkách nastupují školáci, kteří míři do nadějkovské školy. V Nadějkově vystupují i chyšečtí školáci a zatímco nadějkovští musí do školy, chyšecké děti budou přesedat na další autobus, který je doveze do cíle jejich školního výletu, do Tábora.

Po třiceti minutách se ocitají v Táboře a pěšky procházejí tímto historickým městem. Jejich kroky míří do "Muzea čokolády a marcipánu".

V prostorách třech historických domů, na ploše přes 1000 m2, si představili historii čokolády, její pěstování, dovoz do Evropy a následné zpracování do formy bonbonů, tabulek, pralinek, figurek.

Expozice se věnuje i historii obalů a reklamních plakátů, k vidění jsou i porcelánové či cínové soupravy, ze kterých se čokoláda pila v 19.stol., šlechtický salon či model pěstování kakaa v pralese. Druhá část muzea je pak věnována marcipánu a možnostem jeho zpracování. Je vidět marcipánový model náměstí a dalších táborských dominant, marcipánové modely pohádek, šatičky pro panenky,...K dispozici pro všechny hravé ruce byla stálá dílna, kde si děti sami mohly odlévat čokoládové figurky, či pracovat s marcipánem. Děti viděly čokoládovou sochu Jaromíra Jágra, navštívily pohádkový sklep, čertovské peklo, perníkovu chaloupku, permoníky či šlechtický salón.

V kinosále byly připraveny filmy o čokoládě a žáci mohli odborníky cukráře pozorovat okénkem přímo z čokolatérie, kde proudí čokoláda ve fontáně.

Návštěvu muzea zakončily chyšecké děti nákupem v OBCHODĚ - originální suvenýry, pohlednice, knihy a samozřejmě bonbony, figurky, pralinky a mnoho dalšího. Po návštěvě čokoládového světa se chyšecké děti přemístily do táborského plaveckého stadiónu. V areálu plaveckého stadiónu děti navštívily vnitřní bazén, dětský bazén i otevřený venkovní areál s brouzdalištěm, tobogánem a skluzavkami. Počasí jim přálo, sluníčko svítilo a teplota vody byla příjemná. Děti se vody nabažily až, až. Po skončení vodních radovánek se u většiny dětí ozvala chuť k jídlu a tak využily otevřeného bufetu, najedly a občerstvily se.

Zpáteční cesta na Čertovu hrbatinu probíhala s uspokojením, že se výlet vydařil a jak řekl Pavel: "To byl můj nejlepší výlet".

"OU"  

Na 1.foto Josefa Fuky jsou šesťáci před vstupem do Muzea čokolády a marcipánu.
Na 2.foto Josefa Fuky jsou šesťáci  
Na 3.foto je Jaroslav Jágr.
Na 4.-6. snímku si šesťáci užívají vodních radovánek.

Ods. Mgr.Fuka Josef, 39853 Chyšky 113

 

fotogalerie byla smazána