Školní výlet 9.tř. v prostředí Zvíkovského podhradí

16. 6. 2014
(system)

Chyšky,Zvíkovské podhradí - Závěr každého školního roku je ve znamení školních výletů. Svůj školní výlet uskutečnili i žáci a žákyně 9.tř. ZŠ v Chyškách. Za teplého počasí navštívily chyšecké děti Zvíkovské podhradí, obec v okrese Písek. Nachází se u stejnojmenného hradu (Zvíkov), na soutoku řek Otava a Vltava, na Orlické přehradě, asi 15 km severně od města Písku.

Má rozlohu 4,36 km², 82 domů a 192 obyvatel. V obci bylo postaveno několik luxusních hotelů. Od soutoku řeky se rozbíhá mnoho turistických tras. Přes Otavu i Vltavu vedou mosty, které tak obec spojují jak s Milevskem, tak s Čimelicemi a Pískem. Přímo od hradu také existuje lodní spojení s ostatními obcemi a rekreačními areály či kempy na celé Orlické přehradě.

Návesní kaple je zasvěcená svatému Václavu.  Zvon, který je zavěšený v kapli byl nalezený v roce 1946 u řeky OtavyKarel VI. Schwarzenberg ho místním věnoval. Původ zvonu je nejasný, mohl by pocházet z kostela svatého Mikuláše pod hradem.

Vedle návesní kaple se nachází pomník padlým v I. světové válce. Na horní části pomníku jsou uvedena jména padlých spoluobčanů a tento nápis: OBĚTEM SVĚTOVÉ VÁLKY 1914 - 1918. V spodní části pomníku je uvedeno: VĚNUJÍ MÍSTNÍ OBČANÉ A RODÁCI Z AMERIKY. V nejspodnější části podstavce je vpravo uvedeno: Vojt. Uher v Písku. Proti kapli svatého Václava se přes ulici u zahrádky domu nachází zdobný kříž na kamenném podstavci. Na cestě k hradu Zvíkov se nachází zděná boží muka. V této, velmi turisty navštěvované, lokalitě uskutečnily chyšecké děti svůj dvoudenní výlet. Ubytováni byly ve dvoulůžkových bungalovech vedle hotelu Zvíkov, kam chodily na stravu. V prostředí tohoto hotelu ovšem nejvíce času věnovaly koupání v krytém bazénu. "Fotografka" Jana zde pořídila i spousty uměleckých fotografií, děti si dobře rozuměly i se seniory navštěvující bazén. Chlapecká část věnovala svůj čas i hraní nohejbalu ve sportovním areálu obce.

Zpáteční cesta na Čertovu hrbatinu probíhala s uspokojením, že se výlet vydařil a všichni se již těšili na dobrou domácí kuchyni.

Na prvním fotosnímku Josefa Fuky jsou výletníci před odchodem na koupání.
Na druhém fotosnímku jsou devíťáci se svými učiteli v bazénu.
Na třetím fotosnímku Josefa Fuky jsou kluci při hraní nohejbalu.

"OU"

Ods. Mgr. Fuka Josef,398 53 Chyšky113

 

fotogalerie byla smazána