Pasování chyšeckých prvňáčků na čtenáře

30. 4. 2015
(system)

Chyšky - Je čtvrtek 30. dubna 2015, po přestávce se skupinka třinácti chyšeckých prvňáčků, se zástupkyní ředitelky Monikou Bardovou a svojí třídní učitelkou Květou Průšovou, vydávají na místní obecní úřad. Tento den, a toto datum, si osm dívek a pět chlapců jistě budou dlouho pamatovat. Cílem jejich návštěvy na místním obecním úřadě je jedna z prvních velkých zkoušek. Měli by být pasování na čtenáře.

A to už přicházejí do slavnostně vyzdobené obřadní síně. Vítá je sám starosta obce Miroslav Maksa, matrikářka Jana Vačlenová a knihovnice Lenka Kváčová. Zasedají do krásných křesel, jsou usměvaví a veselí.

Zástuplyně ředitelky školy je seznamuje s tím, co je v následujících chvílích bude čekat. Každý z nich, jeden po druhém, zasedne ke stolečku a z knihy přečte část neznámého textu. Na malé čtenáře čekají dvě kola. O tom, kdo se stane tento den nejlepším čtenářem, rozhodne tříčlenná porota. Ta zasedla v sestavě: zástupkyně ředitelky školy Monika Bardová, třídní učitelka 1.třídy Květa Průšová a knihovnice Lenka Kváčová.

Soutěž začíná. Jako první čte Jan Kukač z Vilína. Následuje dalších dvanáct dětí. Při jejich čtení porota dává najevo velkou spokojenost.

Zasloužený potlesk sklidili všichni.

První kolo končí a z očí jednotlivých porotců je znát, že jsou spokojeni. Prvňáčci toho už umí dost.

Soutěž však ještě nekončí. Ve druhém kole na ně čeká další neznámý text.

Při čtení malé čtenáře vyrušuje jen cvaknutí foťáku. To přítomná fotografka dokumentuje jejich slavnostní chvíle, kdy se mají stát čtenáři. Druhé kolo je za nimi. Porota má však těžkou chvílku. Musí rozhodnout o nejlepším čtenáři. Než však bude známo jméno nejlepšího, následuje ještě dodatečné finále pěti nejlepších. Porotě ještě musí přečíst další článek. Soutěž končí. Porota se radí a již zná výsledek. Ten však ještě nikdo z malých čtenářů neví.

Tu však do obřadní síně obecního úřadu vchází rytíř ve své zbroji, helmou a mečem. Mezi dětmi nastal šum. Všechny dětské pochybnosti rozptýlí zástupkyně, která dětem dává jasně najevo, že přišel rytíř, aby je pasoval na čtenáře. Před ně vystupuje a dětem ukazuje oranžovou stuhu s nápisem "Už jsem čtenář". Tu dostane každý čtenář, jen ten nejlepší však dostane stuhu zelenou s nápisem "Rytíř čtení".  
Rytíř bere do ruky meč a dochází ke slavnostní chvíli, která nese název "Pasování prvňáčků na čtenáře".

Postupně jeden po druhém pokleknou před rytíře, který je pasuje, položením meče na rameno, na čtenáře. Po vyřknutí slibu, že budou číst, dostávají od zástupkyně oranžovou stuhu. Tento akt postupně podstupují všichni čtenáři. Jako poslední však poklekává dvojice finalistů, Lukáš Novák a Štěpánka Prášková. Oba jsou pasování na čtenáře, oba slibují, že budou číst. Jen jeden z nich však dostane stuhu zelenou a stane se "Rytířem čtení". Lukáš dostává stuhu oranžovou a v té chvíli všichni vědí, že vítězem se stává Štěpánka. Stuha barvy zelené spočívá na její hrudi. J e šťastná. Vyhrává zaslouženě. Porota byla jednotná. Na Štěpánku však čeká ještě krásný dort. Sama ho ani neunese a ani nesní a tak zve všechny své spolužáky, aby jí pomohli. Rytíř (starosta) zve čtenáře na svůj hrad (zasedací místnost). Malí čtenáři zasedají do bohatě prostřené místnosti, kde mají svá zastupitelstva místní zastupitelé. Velký dort se porcuje pro třináct usměvavých čtenářů. Lahodné pití jim nalévá sám rytíř (starosta) a zvláštní přípitek probíhá mezi ním a Štěpánkou.

Po chvilce dort, který upekla Věra Stráňková, mizí z talířků, pití je dopito. Všichni jsou spokojeni, sám rytíř-starosta září spokojeností. Všechny slavnostní chvíle zachytila i fotografka. Čtenáři poděkuji a jejich kroky směřují do místní knihovny. Zde pro ně připravila program knihovnice Lenka Kváčová. Každý čtenář dostal kartičku do knihovny, může si vybrat a zapůjčit svou první knihu.  

Vše končí a čtenáři se svými stuhami opět kráčí školy. Určitě šli číst.

Na 1.fotosnímku Josefa Fuky je třináct pasovaných prvňáčků: s rytířem je vítězka Štěpánka Prášková, zleva knihovnice Lenka Kváčová, zástupkyně ředitelky Monika Bardová a třídní učitelka 1.tř. Květa Průšová.
Na 2.fotosnímku Josefa Fuky je vítězka Štěpánka Prášková při čtení.
Na 3.fotosnímku Josefa Fuky je rytíř s vítěznou Štěpánkou (vpravo) při hodování, vlevo je Nela Miňhová.
Na 4.fotosnímku Josefa Fuky jsou pasovaní čtenáři, zleva Nela  Miňhová, Štěpánka Prášková a Lenka Řezáčová, v knihovně.
Na 6.fotosnímku Josefa Fuky je dort pro vítězku.


Ods. Mgr.Josef Fuka

 

fotogalerie byla smazána