Den Země

27. 4. 2021
Denisa Kolínská
aktuálně
ekoškola

22. dubna se každoročně po celém světě slaví svátek Země, připomínáme si, jak je důležité naši planetu chránit. Učíme to již malé děti, a proto oslava nechyběla ani v naší chyšecké škole.

Současná mimořádná situace umožňovala přítomnost pouze první a druhé třídy. Žáci obou tříd se tento den vypravili do školy v zeleném oblečení.

Žáci první třídy si povídali a popisovali, jak i my jako jednotlivci můžeme budovat dobré mezilidské vztahy a jak můžeme přispět k ochraně životního prostředí. Pracovali na zahradě, čistili ji od klacíků, kypřili  půdu na záhonech  a pleli. Prozkoumávali  také různá zákoutí s cílem objevit jarní rostliny a živočichy. Na naší školní zahradě vytváří stromy, keře, byliny  příjemný prostor, který je zázemím nejen pro hmyz, ale i pro větší živočichy, jako je ježek nebo ještěrka. 

Druháci se snažili uzdravit nemocnou Zemi. Seznámili se nejdříve s globusem, následovalo povídání a video o podmínkách života na Zemi. Děti samy začaly navrhovat, jak bolavá místa Země léčit. Hlavně to, jak nemocem předcházet. Pracovní listy sloužily jako recepty. Řešili jsme vodu, energie, prostředí, odpady.

Obě třídy napsaly krásná přání naší planetě  - hlavně čisté prostředí pro živočichy, zdravé stromy a hodně ohleduplných lidí, kteří šetří vodou, nepohazují odpadky do přírody a třídí odpad. 

Všechny aktivity prolínaly předměty v rozvrhu, a to bylo fajn. Den Země se nám vydařil.

Domů jsme odcházeli s úsměvem na rtech a dobrým pocitem, že jsme věnovali životnímu prostředí hodně pozornosti. 

Veronika Hadáčková, 1. třída 
Lenka Pešičková, Lenka Demská, 2.třída

fotogalerie byla smazána