Ekolíni 2. třídy v zimním lese

5. 1. 2021
Denisa Kolínská
aktuálně
les ve škole

“Ekolíní holky, kluci poznávají les.
Společně se od něj učí
jak se chovat dnes.
Lesní třída představuje všechny kamarády
Ekolíni, Ekolíni - pracujeme rádi!”

Ekolínci od 1.třídy povyrostli. Stali se z nich Ekolíni a svoje poznatky ze života školní zahrady rozšiřují dál.Hlavním cílem programu 2.třídy “Les ve škole, škola v lese”, je skutečný les.
Les a jeho společenství ve všech ročních dobách. 
Ve škole děti poznaly školní skřítky, kteří se ocitli v neznámém lese. Posílají dětem dopisy s prosbou o pomoc, jak najít z lesa cestu zpět. Cesta je plná úkolů, pozorování, vnímání, zkoumání.
V prosinci jsme navštívili les “Peklo”. Skřítci nás prosili o pomoc. Ocitli se totiž v neznámém lese a neví si v něm rady.
 Sledovali jsme změny života rostlin a živočichů, pobytová znamení zvířat. Není to ale jednoduché. Každá taková výprava začíná lesními pravidly - a ta se musí dodržovat! Pro některé děti je jejich plnění obtížné! Zdatně ale zvládly hry “Na ticho” a “Na stromy”. Pozorovali jsme, jak se “Peklo” změnilo. Kůrovec napadl hodně stromů, ale už byly vysazeny nové. Také jsme si řekli, že by bylo fajn na jaře přiložit ruku k dílu a podílet se na výsadbě nových stromků. U krmelce jsme pozorovali stopy a pobytová znamení srnců a zajíců. Pro všechna zvířata jsme měli pořádnou nadílku. Důsledně jsme si ukázali, co je pro lesní zvířata dobré. Že třeba vánoční cukroví a sladkosti zvířatům škodí.
Mikuláš i Honzík našli rampouchy. “Jak to s tím ledem a sněhem a vodou vlastně je?”. Zkoušeli rampouchy donést do třídy, ale záhadně zmizely…
Pomocí příběhu ztracených skřítků otvíráme odlišné formy učení. Někomu stačí číst a přemýšlet, někteří si potřebují na vše přímo sáhnout a vyzkoušet. A to nás právě baví…..

Moc se nám učení v zimním lese líbilo. Asi nebude jednoduché jen tak ztraceným skřítkům pomoci. Pořádně jsme si všeho užili. A teď jak je to s tím sněhem? ….

Lenka Pešičková, Lenka Demská a druháci

fotogalerie byla smazána