Ekolíni v lese

3. 5. 2021
Karolina Tvrdíková
les ve škole

Školní skřítci Ekolínci povyrostli a stali se z nich Ekolíni.

Pracují podle vlastní metodiky, navazující na projekt 1. třídy. Aktivity jsou zaměřeny hlavně na pobyt venku, prolínají se v mezipředmětových vztazích učiva prvouky, českého jazyka, matematiky a výtvarné výchovy. Program je zaměřen na místní krajinu a přírodní podmínky v okolí Chyšek.

V podzimních měsících  Ekolíni zkoumali školní zahradu a přírodní změny v okolí školy. Vždy se scházíme pod „naší lípou”. Pracujeme s lupou, prakticky poznáváme stromy i další byliny v okolí. Dostáváme zprávy od našich kamarádů skřítků, ztracených v lese. Cílem je skřítkům pomoci a z lesa je vyvést. 

V zimní části jsme už samotný les navštěvovali.

Sami žáci vytvořili svá pravidla pro pobyt v něm. Velmi nás baví různé lesní hry: „ Na stromy”, „Na ticho” a další. Přišli jsme na to, že se les stává propojeným světem rostlin a živočichů. U zimního krmelce jsme zkoumali pobytová znamení zvířat, pozorovali jsme skupenství vody. Poznatky jsme začali zapisovat do lesního deníku.

Jaro nás zastihlo distanční výukou. Částečným návratem do školy jsme i my vyrazili opět společně do přírody. Záchrana pokračuje.

Oslavili jsme Den Země a uzdravovali naši planetu. Poslali jsme Zemi šipková přání a prožili tento den v zeleném.

Do konce školního roku plánujeme vytvořit lesní myšlenkovou mapu a pracovat s metodou pětilístku. Práce je naplánována ve čtyřech skupinách: Dubáci, Buky, Smrkové a Dřevíčci.

Lesní adresy těchto zástupců obývají živočichové, o které se žáci starají.

V červnové výpravě plánujeme projektový den spolu s místními myslivci, přímo na Den dětí.

 

Doufáme, že se nám společnými silami podaří skřítky z lesa vysvobodit.

Pokud se vše podaří, měli bychom opět postoupit dál a pracovat ve třetí třídě už jako EKOLOVÉ. Těšíme se! Učit se takto nové věci nás moc baví!

 

 Ekolíni: Lenka Pešičková, Lenka Demská a druháci 

fotogalerie byla smazána