Provoz školy od 12. 4. 2021

8. 4. 2021
Denisa Kolínská
aktuálně

Od pondělí 12. 4. 2021 se obnovuje povinná prezenční výuka a činnost školní družiny pro žáky všech ročníků 1. stupně, a to v rotačním režimu. 

  • v lichém týdnu od 12. 4. 2021 nastoupí žáci 3., 4. a 5. ročníku
  • v sudém týdnu od 19. 4. 2021 nastoupí žáci 1. a 2. ročníku

Žáci jednotlivých ročníků se takto budou pravidelně střídat. Pro žáky, kterým není umožněna prezenční výuka, platí nadále povinná výuka distanční. 

Mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví je stanovena povinnost nošení roušek ve školách tak, že v základní škole jsou povinni pracovníci školy i všechny osoby vstupující do školy nosit respirátor, žáci jsou povinni nosit alespoň chirurgickou roušku.

Osoby s příznaky infekčního onemocnění nemohou do školy vstoupit. 

Školám je uložena povinnost testovat žáky a zaměstnance  2x týdně antigenními testy, a to tzv. samoodběrem. Testování bude prováděno v pondělí a ve čtvrtek bezprostředně po příchodu do školy za dodržení všech hygienických standardů. Žáci se budou testovat ve třídě pod dohledem pracovníků školy. Před prvním testováním budou všichni žáci seznámeni s průběhem testu.

V případě žáků 1. - 3. ročníku je umožněna asistence při provádění testu třetí osobou (zákonný zástupce či jiná osoba, která musí mít souhlas nebo být pověřena zákonným zástupcem a zároveň s touto asistencí souhlasit). Žáci s asistencí při testování se budou testovat na odděleném místě od ostatních žáků – při vstupu do školy se budou řídit pokyny provozních zaměstnanců. 

Přítomnost žáků na prezenční výuce je podmíněna účastí na testování. 

Testování se neprovádí u osob, které absolvovaly z důvodu onemocnění COVID-19 izolaci minimálně v rozsahu podle platného mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví upravujícího nařizování izolace a karantény a zároveň neuplynulo více než 90 dnů od prvního RT-PCR testu s pozitivním výsledkem. Tuto skutečnost musí osoba prokazatelně doložit. Pokud ji škole nedoloží, účastní se testování dle harmonogramu školy. 

Po celou dobu přítomnosti žáků ve škole bude dodržována homogenita tříd, žáci se nebudou slučovat ani jinak prolínat. Za dodržení podmínky homogenity skupiny žáků bude obnoven i provoz školní družiny. 

Ve škole budou nadále dodržována všechna hygienická a protiepidemická opatření, důraz bude kladen na pravidelné větrání vnitřních prostor.

Školní jídelna zůstává v provozu, příchod a odchod žáků bude organizován tak, aby nedocházelo ke kontaktu mezi žáky z různých tříd. Obědy budou žákům automaticky přihlášeny. 

Ilustrativní video k testování