Adventní čas v Základní škole Chyšky

13. 12. 2022
Denisa Kolínská
aktuálně

Na naší škole jsme vždy pořádali neformální setkání žáků a zaměstnanců školy s rodiči, sourozenci dětí a dalšími přáteli školy. Mezi nejoblíbenější a největší akce patří adventní setkání a velikonoční jarmark. 

Po třech letech nedobrovolné covidové pauzy jsme navázali na tuto tradici společně strávených chvil v době adventu. Všichni - žáci i zaměstnanci školy - se pečlivě připravovali, nacvičovali, vyráběli, chystali, aby ve čtvrteční podvečer potěšili srdce návštěvníků. A že jich bylo - škola nám praskala ve švech, což jen dokazuje, že je tato akce velmi oblíbená a žádaná. 

Paní ředitelka v krátkém proslovu příchozí přivítala a nastínila program večera, který měl dva základní pilíře - vystoupení žáků školy a prodej výrobků, které si nachystali jak tradiční prodejci, tak děti všech tříd. Za okny se pomalu setmělo, tóny Sářina saxofonu utišily hovor všech ve vestibulu, školou se nesly dětské hlasy, voněly vánoční svíčky…hezčí vánoční atmosféru jsme si ani nemohli přát. Vrcholem pak bylo vystoupení zaměstnanců, kteří šli s kůži na trh a nacvičili vánoční píseň Vánoce přijdou. A tak jako v divadle je kouzlo nechtěného tím bonusem, kteří diváci ocení, tak i u nás došlo na chvilku, kdy si skutečnost šla vlastní cestou, a díky selhání prskavek na stromečku jsme si zazpívali rovnou dvakrát. 

Pak už se nakupovalo, ochutnávalo a hlavně užívalo společných chvil, na každém kroku si lidé povídali, smáli se, vzpomínali. A o to nám šlo především - škola přece není jen místem, kde za každým rohem hrozí známka, ale i místem, které poskytuje inspiraci a  radost ze společné práce a dosažených úspěchů.

Závěrem si tak můžeme spokojeně zanotovat refrén z vánoční písně “…a tak hodně štěstí jsme přišli všem přát, ať hodní zlé přelstí a můžem se smát…”.

Lucie Ventrubová

fotogalerie byla smazána