Jarní výprava

17. 5. 2022
Denisa Kolínská
aktuálně

V zimě jsme s dětmi pozorovali přírodu okolo krmelce a slíbili si, že na jaře půjdeme prozkoumat změny v přírodě a načerpat nové informace. Několik našich výprav za poznáním se tedy uskutečnilo vždy za skvělého jarně-letního počasí. 

Nejdříve jsme si prohlédli okolí krmelce a zjistili, co se změnilo. Zamysleli jsme se, proč pod stromy neroste tolik vegetace jako v okolí na loukách a proč je v krmelci pouze zrní. Hledali jsme stopy a pobytová znamení, nory a další skrýše.

Pokusili jsme se najít hnízdo, které jsme v zimě vyfotili, když stromy byly holé a přemýšleli o tom, jak je příroda chytrá a k čemu všemu mohou sloužit listy na stromech.  Zaposlouchali se do zpěvu ptáků a vyjmenovávali různé ptačí druhy, kteří v hnízdě nebo v okolí asi bydlí.

Pak jsme si pojmenovali rostlinky, které na louce nebo po cestě rostly, a zahráli si hru na určování rostlin. Pozorovali jsme různé fáze vývoje smetánky lékařské,  zkoumali, proč se kakost smrdutý jmenuje právě takto, objevili léčení vlaštovičníkem větším a  mnoho dalších zajímavostí.

Na výpravy s námi pravidelně vyráží i náš nový člen týmu. Adoptovaná achatina , kterou jsme přijali z výzkumného ústavu VŠCHT, kde ukončili výzkumný projekt a živočich by musel být utracen, protože volné vypuštění do přírody není možné. 

Děti pro něj /ni vybraly jméno Kely – pro její neutuchající zvědavost. Je velmi ochočená, zvyklá na lidské doteky a jsme moc rádi, že se o ni můžeme starat a poznávat nejen to,  jak se chová a co jí, ale i s napětím čekat, zda se zhojí její ulita a obnoví se ochranné zabarvení.

Učení prvouky v přírodě a práce na programu Les ve škole, škola v lese nás moc baví a těšíme se na další zajímavé výpravy a zkoumání v příštím školním roce.

                                                                                Děti 1. třídy, Kely a Květa Průšová

fotogalerie byla smazána