Výroba ptačí budky

10. 5. 2022
Denisa Kolínská
aktuálně

      Dne 4. května si naše druhá třída naplánovala v rámci projektového dne výrobu ptačí budky.  V hodinách prvouky jsme si hodně vyprávěli o jarním období, o probouzející se přírodě a samozřejmě i o ptácích a jejich ranním zpěvu.

      Malí ptáčkové přirozeně hnízdí v dutinách starých stromů. Ty však bohužel z krajiny rychle mizí. Nedostatek dutin může být nahrazen právě vyvěšováním ptačích budek. Je to nejvhodnější způsob, jak těmto tvorům pomoci. Budka by měla především chránit před nepřízní počasí, ale také před útoky predátorů. Proto jsme se rozhodli pro její výrobu. 

     Pod vedením pana školníka Josefa Kortana, který je velice zručný na práci se dřevem, jsme neměli obavy se do výroby budky s chutí pustit. Pracovali jsme se smrkovým dřevem, které nám pan školník obstaral a již dopředu nařezal. Pro všechny děti připravil materiál a pomáhal nám krok za krokem sestavit ptačí budku. Děti nás mile překvapily, jak byly natěšené a s jakým elánem se vrhly do práce. Pomocí kladívka a hřebíků si nejprve přibily tělo budky, stříšku a nakonec pan Kortan každému vyřízl na přední straně vletový otvor a malý otvůrek na vsazení bidýlka. Někdy se možná děti kleply do prstíků, ale byly šťastné, že si mohly vyzkoušet různé nástroje. Nakonec si děti budku uhladily smirkovým papírem a ošetřily nátěrem. Pak už jenom zbývá budku zavěsit na strom. Měla by být umístěna asi dva metry nad zemí. 

     Touto cestou chceme poděkovat panu školníkovi, bez kterého bychom tento projekt nemohli uskutečnit. Děti se seznámily s novým prostředím a podívaly se do nových krásných prostor školních dílen. 

      Všem se ptačí budka moc povedla a my si jenom budeme přát, aby měla spokojené obyvatele. 

                                                          Alena Brzková a Veronika Hadáčková

fotogalerie byla smazána