Čtenářský klub v ZŠ Chyšky

30. 1. 2023
Denisa Kolínská
aktuálně

Každé úterý, v čase 12.30 – 14.00 hodin probíhá ve školní čítárně Čtenářský klub. Je určen pro děti 3. – 5. třídy, ale také především těm, kteří milují knihy a vše kolem nich. 

Úterní odpoledne trávíme v krásně zařízené místnosti, kde najdete kvalitní tituly od klasických autorů až po méně známé spisovatele, napříč různými žánry a styly psaní. Děti si vybírají podle svého vkusu a libosti, podle nálady. Knihy si vzájemně doporučují, popisují, vyprávějí si o nich. 

V čítárně se věnujeme i dalším aktivitám. Letos jsme se zapojili do projektu „Lovci perel“. Ze široké on-line nabídky titulů si děti vyberou knížku, kterou chtějí číst. Tuto knihu si mohou půjčit i domů. Po přečtení vyplní pracovní list s otázkami na porozumění textu. Pokud ho vyplní správně, což se doposud vždy podařilo, dostanou korálek na svou šňůrku a vyrábějí si vlastní náramek. 

Další námi oblíbenou aktivitou je improvizovaná dramatizace. Opíráme se o text Ester Staré „Koho sežere vlk“. Připravujeme také podklady pro náš školní časopis. Děti vytváří pro své spolužáky z 1.stupně pracovní listy s rébusy, hádankami, křížovkami, vtipy a angličtinou. 

Používáme čtenářské kostky s otázkami z knih a také hrací kostičky Story cubes, které rozvíjí fantazii a slovní zásobu. 

Rádi se občas jdeme začíst i do chyšecké knihovny, kde nám paní knihovnice doporučuje další krásné knihy a časopisy. 

S dětmi si to náramně užíváme. Při aktivitách se nasmějeme a uvolníme se po náročném dni. 

Veronika Hadáčková a děti z klubu čtenářů

fotogalerie byla smazána