Energetická gramotnost

11. 12. 2023
Denisa Kolínská
aktuálně

V úterý 28. listopadu 2023 přijela na besedu se žáky 8. a 9. třídy ZŠ Chyšky zástupkyně Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Žáky seznámila se současným důležitým tématem s názvem Energetická gramotnost, aneb bez energie to nejde. Zaměřila se na energetickou energetickou soustavu České republiky, jednotlivé složky ceny za elektřinu, nechyběly rady na energetickou úsporu energie. Žákům vysvětlila také slovo blackout. Další informace najdeme na stránkách www. energeticka-gramotnost.cz nebo www.informacni-portal.cz.
                                                                                                            Josef Vachta

Lukáš Chochole z 9. třídy říká:
"Dnes jsme měli ve škole přednášku na energetickou gramotnost. Nejprve jsme si povídali o tom, co znamená slovo blackout, a potom jsme si říkali typy elektráren a informace o nich. Dále jsme se dověděli, jaké může mít vícedenní blackout následky. Přednáška mi přišla velice informující a zajímavá. Také se mi na ní líbilo, že byla pojata formou hry, a proto byla zábavná, ale zároveň i informující."


Daniel Maur z 8. třídy hodnotí následovně besedu:
"28.11 byla beseda o elektrické energii. Prezentovala ji paní, která nakonec přišla místo její kolegyně, která nemohla dorazit kvůli onemocnění. Beseda byla především o elektrárnách a jednotlivých typech (elektrárny vytvářející el. energii z obnovitelných zdrojů a elektrárny vytvářející el. energii z neobnovitelných zdrojů, konkrétně: tepelná elektrárna, jaderná elektrárna, vodní elektrárna, větrná elektrárna a fotovoltaická - čili solární elektrárna). Paní také mluvila o tom, jak bychom případně mohli šetřit elektrickou energii, jak se dá taková elektrická energie uložit (např. do akumulátorů, nebo v praxi, pokud nabíjíme powerbanku, abychom jejím prostřednictvím mohli později nabít například telefon), anebo jak se energie vyráběla a využívala postupem let až do současnosti. Paní byla velmi milá a dobře se s ní spolupracovalo. Besedu jsme si všichni velmi užili."