Myslivecký kroužek

10. 2. 2023
Denisa Kolínská
aktuálně

ZŠ Chyšky od října každou středu pořádá v rámci družiny Myslivecký kroužek, který navštěvuje na střídání starších a mladších žáků 33 dětí. Prioritou je učit děti lásce a úctě k přírodě, zvěři a především vysvětlit jim hlavní úlohu a povinnosti myslivců, tedy starost o přírodu, přikrmování zvěře, budování a péči o myslivecká zařízení, zároveň seznámení s mysliveckými tradicemi, mluvou a kynologií. Během podzimu jsme stihli navštívit mysliveckou chatu, kde jsme si opekli buřty, jablíčka a brambory v popelu, povídali si o zvěři a zkusili si bezpečnou střelbu se vzduchovkou na terč. Během dančí říje jsme šli k dančí oboře a vyzkoušeli si navábit daňka pomocí vábničky. Děti nasbíraly jablíčka, kaštany a žaludy a společně jsme je donesli ke krmelci, který jsme zároveň připravili na přicházející zimu. Navštívili jsme posed a děti pak měly za úkol s vylosováním rolí sestavit celý výřad a nastoupit správně dle mysliveckých tradic, vyzkoušely si i troubení na borlici. Všichni jsme si také zasadili sebrané žaludy, ty hezky zakořenily a před pár dny jsme je zazimovali na školní zahradě.

Oslovili jsme člena MS Chyšky Pavla Čižinského, který nám společně s manželkou Jitkou připravil velmi příjemné kynologické odpoledne, děti se dozvěděly spoustu informací nejen o loveckých plemenech, ale také o zkouškách, nemocech nebo vybavení, které slouží k výcviku, ochraně a lovecké činnosti. Na děti čekaly i hry, za jejich výkony dostaly odměnu.

Požádali jsme Michala, Pavla a Jitku o odpoledne na téma střelectví. Program nás opět nezklamal. Připraven byl nejprve výklad o zbraních, nábojích, důraz byl kladen na bezpečnostní pravidla při manipulaci se zbraní. Výklad byl nejen teoretický, ale při střelbě na terč, který si děti vyzkoušely, především praktický. Děti si vedly skvěle a odnesly si nové vědomosti i zážitky.

Další vydařenou akcí bylo přespání větších dětí ve škole. Samozřejmostí byla společná čekaná, kde si děti prohlédly liščí stopy, měly možnost vystopovat, kde mají nory, příprava večeře a následovaly hry, včetně myslivecké tématiky.

Program prokládáme hrami s přírodní tématikou a různými poznávačkami. Plánů máme spoustu, tímto velmi děkuji za stávající pomoc členu MS Chyšky Michalu Demskému  a manželům Jitce a Pavlovi Čižinským za vždy krásně připravený program.

 

Lenka Demská Stiborová

fotogalerie byla smazána