Soví škola v lese - Ekolíni druháci

18. 9. 2023
Denisa Kolínská
les ve škole

První lesní učení Ekolínů proběhlo 12. září. Ve škole děti poznaly školní skřítky Eko a Eku, kteří zavedli děti do blízkého lesa. Tam jsme poznali příběh  domácích skřítků, kteří se pomocí kouzla z lexikonu dostali do neznámého lesa a potřebují pomoc. Posílají dětem dopisy s prosbou o pomoc, jak najít z lesa cestu zpět. Cesta je plná úkolů, pozorování, vnímání, zkoumání. V listnatém lese i v části smíšeného lesa v okolí Chyšek  jsme sledovali život rostlin a živočichů i pobytová znamení zvířat.

Každá taková výprava začíná pravidly - a ta se musí dodržovat! Sami jsme si vytvořili pravidla chování v lese. Pro některé děti je jejich plnění obtížné! Ale pro záchranu ztracených skřítků se musí všechno zvládnout. A ještě je to zábava!

Děti také zdatně hrály hry Na ticho, Na stromy, Šiškovanou, Skrývanou a splněné  úkoly z pohádek trochu otevřely cestu z lesa ztraceným kamarádům……Hlavně jsme všichni cítili, že prostředí lesa vytváří zvláštní atmosféru, kde je dobře.

Moc se nám učení v lese líbilo. Asi nebude jednoduché jen tak ztraceným skřítkům pomoci. Pořádně jsme si všeho užili a zapsali do svých Zápisníků zážitků a do třídy přinesli  pořádnou zásobu přírodnin, které je ještě potřeba pořádně prozkoumat!


Lenka Pešičková a Ekolíni