PROUD – Envicentrum Podbranský mlýn

5. 9. 2024
Denisa Kolínská
aktuálně
ekoškola

PROUD – Envicentrum Podbranský mlýn 

PROUD představuje moderní prostor s osobitým geniem loci využitelný pro poznávání přírody, krajiny a historie nejen prácheňského regionu. Spolu s Přírodovědnou stanicí slouží PROUD jako středisko environmentálního vzdělávání, které realizuje vzdělávací kurzy pro školní kolektivy. 

Žáci druhého stupně ZŠ Chyšky měli možnost centrum v Horažďovicích navštívit ve čtvrtek 5. září.

Výukový program Až na dno! byl zaměřen na průzkum života pod vodní hladinou. Žáci 6. a 7. třídy se stali hydrobiology, zkoumali a hodnotili kvalitu životního prostředí s důrazem na čistotu vody. Cílem programu bylo poznat rozmanitost říčního ekosystému v zoologickém slova smyslu, především pak biotu říčního dna a pochopit princip bioindikace. Žáci si osvojili techniku bezpečného odlovu či sběru drobných vodních bezobratlých žijících na dně a lovu ve vodním sloupci.

Na osmáky a deváťáky čekal program Kámen, kam se podíváš. Seznámili se se základními pojmy z geologie a odhalili, jak vznikaly horniny. Seznámili se s geologickou minulostí Pootaví, poznávali místní minerály a horniny, podle jednoduchých určovacích znaků se je naučili odlišovat. Uvědomili si význam těchto surovin pro místní obyvatele a pro rozvoj této oblasti. Prozkoumali geologickou mapu a odvodili její využití v praxi. Na závěr v terénu ověřili svoje schopnosti určit místní horniny a nerosty.

Akce se uskutečnila díky finančnímu příspěvku Jihočeského kraje.