Slavnost k obhájení titulu Ekoškola

23. 5. 2024
Denisa Kolínská
aktuálně
ekoškola

Ekoškola je mezinárodní program, největší vzdělávací program na světě, který motivuje děti a učitele  k udržitelnějšímu způsobu života a pomáhá jim vytvářet lepší svět. Program  vznikl v roce 1994 v Kodani, první školy se zapojovaly v roce 1995. V současné době je rozšířen v 95 zemích světa. Česká republika se přidala v roce 2005 díky iniciativě vzdělávacího centra Tereza Praha,  naše škola se stala součástí programu v roce 2010. Poprvé  jsme titul získali v roce 2012, obhájili jsme ho v letech 2014, 2016, 2021. Poslední auditorská návštěva proběhla letos v dubnu. A opět jsme byli úspěšní, titul jsme obhájili. A proto jsme 22. května uspořádali ve vestibulu školy slavnost. 

Slavnosti se zúčastnili žáci, učitelé, provozní zaměstnanci, rodiče i hosté - starostka Obce Chyšky Stanislava Hejnová, místostarosta Marek Hadrbolec a koordinátorka Ekoškoly pro Jihočeský kraj Eva Bínová.

Po kulturním programu žáků prvního stupně vystoupili členové Ekotýmu a připomněli akce, které se uskutečnily v průběhu školního roku. Slova se po té ujala Eva Bínová, seznámila přítomné s výsledky auditorské návštěvy. Ocenila mimořádnou aktivitu školy a poblahopřála k titulu, který nyní můžeme užívat po dobu dalších tří let. Starostka obce ve svém projevu ocenila práci školy a zdůraznila, že mnohem těžší než titul získat je ho obhájit. Ředitelka školy Monika Bardová ve své řeči podtrhla skutečnost, že titul se podařilo obhájit díky výborné spolupráci všech aktérů -  žáků, učitelů i provozních zaměstnanců. Zároveň vyzdvihla důležitost role koordinátorky EVVO Karoliny Tvrdíkové, která celou Ekoškolu řídí a dovedla ji až k další obhajobě titulu.

Naši slavnost zakončila  písnička  Stromy od autorů Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře v provedení žáků prvního stupně pod vedením Pavly Maškové. 

Zástupci Ekotýmu se 13. června vypraví do Prahy na Slavnostní ocenění Ekoškol 2024 a převezmou v Brožíkově sále na Staroměstské radnici Certifikát Zelené cesty.

Ekotým ZŠ Chyšky